30 Nisan 2016 Cumartesi

Öğretim Modelleri-Keller Motivasyon(ARCS) Modeli


  Bu yazımda sizlere motivasyona dayandırılmış olan Keller modelini açıklamaya çalışacağım. Motivasyon başarıya giden her adımda en önemli faktörlerden birisidir. Ancak ne yazık ki eğitimde hep atlanan ve göz ardı edilen bir unsur olmaktan öteye gidememiştir. Peki öğrencilerimizi modelimize uygun olarak nasıl motive edeceğiz?


16 Nisan 2016 Cumartesi

Bloom Taksonomisi

 

  Eğitim ince ince planlanması gereken meşakkatli bir süreçtir. Bir çok bilim insanı eğitim üzerine çalışmalar yapmıştır. Bu yazımda sizlere Bloom'un eğitim amaçları için kullandığı taksonomisini açıklamaya çalışacağım. 


9 Nisan 2016 Cumartesi

Kavram Türleri


Etrafımızda gördüğümüz varlıkların, zihnimizde edindikleri yere kavram adını veriyoruz. Zihnimizde her bir varlığı bir kavram olarak zihinsel şemalarımıza yerleştirerek aralarında bağlantılar kuruyoruz. Kavramlar da kendi içlerinde türlere ayrılıyor elbette. Kavramlar ve türleri bu haftaki yazımın konusunu oluşturacak.

2 Nisan 2016 Cumartesi

BÖTE Hakkında Kavram Haritası

   Kavram haritaları kavramlar ve çağrıştırdıkları arasında anlamlı bağlar kurularak öğrenmeyi pekiştirmesi amacıyla öğretim etkinliklerinde kullanılmaktadırlar. Daha detaylı bilgi ve BÖTE hakkına yapılmış kavram haritasına yazının devamından ulaşabilirsiniz.

19 Mart 2016 Cumartesi

İhtiyaç Nedir? Türleri Nelerdir?

  İhtiyaç kavramı her birimize farklı şeyler çağrıştırmaktadır. Kimimiz için okula giderken bulunamayan kıyafetler, kimimiz için yeni bir çanta kimimiz içinse iyi bir dost...Her birimizin hayatında farklı şekillenen bu kavramın eğitim yolculuğundaki karşılığına bakacağız bugün hep beraber. Öğretim sürecinde ihtiyaç neye karşılık gelmektedir ve türleri var mıdır? 

5 Mart 2016 Cumartesi

Duyusal Bellek Nedir?

  Bir şeyler öğrenirken, birileriyle konuşurken, bir manzara resmine bakarken beynimizde yer eden düşüncelerin temeli nerden gelmektedir hiç düşündünüz mü? Bu düşünceleri başlatan olay nedir? Aynı anda hem çiçek kokuları alırken hemde kuş seslerine nasıl odaklanırız? Gelin öğrenme sürecimizi başlatan duyusal belleğimizi daha yakından inceleyelim.


26 Şubat 2016 Cuma

İnfografik Örneklerinin İncelenmesi


 İnfografikler bilgileri görselleştirerek öğrenmeyi daha basit ve etkili hale getiren eğitim materyalleridir. Bu yazımda iki adet infografik örneğini belirli ölçütlere göre ele alarak inceleyeceğim.