30 Aralık 2014 Salı

Yazılım ile Program Arasındaki Fark


Bilgisayarla alakalı en çok karıştırılan şeyler yazılım ve programdır şüphesiz.Yazılım mı programı kapsar,program mı yazılımı ? Bu soru çoğu kişinin aklını karıştırmaktadır.Yazılım ve program arası farklar nelerdir,hangisi diğerini kapsar gibi soruların cevabını bu yazımda bulabilirsiniz.




Bu konuya açıklık getirebilmek için program ve yazılımın tek tek anlamlarına bakalım.

Program: Bilgisayara verilen bir görevi yapabilmesi için girilmiş komutların tamamıdır.Kısacası bilgisayarlarımıza bir işi yaptırabilmek için yazdığınız komutlar,programı oluşturur.

Yazılım:Bilgisayarın temel işlevlerini yapabilmesini,donanımsal ve sistemsel işlevlerini yerine getirebilmesini sağlayan,bilgisayar dili ile oluşturulmuş anlamlı anlatımlar bütünüdür.

Yazılımın TDK bilişim sözlüğündeki tanımı şu şekildedir; 
"Bir bilgisayarda donanıma hayat veren ve bilgi işlemde kullanılan programlar, yordamlar, programlama dilleri ve belgelemelerin tümü."

Farkları sıralayacak olursak;

Yazılım program içerisinde farklı görevleri gerçekleştirmek için kullanılırken,programların her biri belirli bir işi yerine getirmek üzere kodlanırlar.

Yazılımlar programları,kodları,komutları ve yardımcı programları içerirler.

Yazılımlar bilgisayar kullanımı için gerekli ana fonksiyonları sağlarlar.


1 yorum:

  1. Hocam öncelikle bu değerli bilgiler için teşekkürler. ''Mozilla Firefox bir yazılımdır, firefox.exe bir programdır.'' gibi birkaç örnek verebilir misiniz? Örneklere de ihtiyacım var.

    YanıtlaSil